Ο Μύθος του ελληνικού μοσχαριού!
Ο Μύθος του ελληνικού μοσχαριού!
Πόσες φορές έχουμε πάει στο κρεοπωλείο και αναζητήσαμε το φρέσκο ελληνικό μοσχάρι για να προσφέρουμε ένα σωστό και ποιοτικό γεύμα στην οικογένεια μας; Πόσες φορές όμως πέσαμε θύματα εξαπάτησης;
Όχι δε μας εξαπάτησε ο κρεοπώλης αλλά η ίδια μας η ημιμάθεια! Και γιατί το λέω αυτό; Πολύ απλά σαν χωροταξικό γεωγραφικό ανάγλυφο η Ελλάδα δεν παρέχει το ευνοϊκό περιβάλλον για την εκτροφή βοειδών. Τα βοειδή σαν πρώτη ύλη τρέφονται με πρασινάδα στα λιβάδια.
Η Ελλάδα όμως δεν έχει λιβάδεια! Οπότε η εκτροφή γίνεται με τη χρήση ζωοττροφών! Οι ζωοτροφές όμως έχουν κάποιο κόστος! Το κόστος σε αντιστοιχία με το κέρδος είναι πολύ υψηλό οπότε οι έλληνες κτηνοτρόφοι δεν προτιμάνε τα μοσχάρια.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα επάρκειας της χώρας μας σε μοσχαρίσιο κρέας να ανέρχονται περίπου στο 13%. Σε απλά λοιπόν ελληνικά. Έστω ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα με μόνο 100 κατοίκους και εστω ότι υπάρχει ένα και μοναδικό κρεοπωλείο. Από αυτούς τους 100 μόνο οι 13 θα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ελληνικό μοσχάρι!
Άρα συμπαιρένουμε πως δεν γίνεται όλοι μας να αγοράσουμε ελληνικό μοσχάρι. Ποιο είναι το παράδοξο της ιστορίας; Η φοβία μας για το εισαγώμενο κρέας οδηγεί τον εκάστοτε καταστηματάρχη να λανσάρει το κρέας του ως ελληνικό για να καταφέρει να πουλήσει αποτελεσματικά το προϊον του.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε όμως. Με τη μέθοδο της ιχνηλασιμότητας πλέον μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για το ζώο που φτάνει στο σπίτι μας! Χώρα προέλευσης, ημερομηνία σφαγής καθώς και τοποθεσία!
Επίσης είναι άξιο προσοχής να ειπωθεί πως τα εκτροφεία (ειδικά) αυτά που ανήκουν στην Ε.Ε. δέχονται συνεχείας ελέγχους για την εξασφάλιση της ποιότητας!
Δεν θέλω να υποστηρίξω το εισαγώμενο κρέας αλλά αν θέλετε πραγματικά ελληνικό κρέας προτείνω να γυρίσετε στο αιγοπρόβειο κρέας το οποίο παρουσιάζει επίπεδα επάρκειας 94 με 96%!